Honderd jaar heimwee in het nieuws

Naar aanleiding van het verschijnen van hun boek Honderd jaar heimwee, spraken Wim Willems en Hanneke Verbeek op de radio en in de krant over de geschiedenis van Polen in Nederland.

Radio

Op vrijdag 9 november 2012 was Wim Willems te gast bij het Vara-programma De Gids.

Wim Wilems: "Ze zijn nu legale Europeanen die hier net zo makkelijk kunnen werken als jij en ik. Maar op die grote aantallen wordt verder geen beleid ontwikkeld. Terwijl die mensen toch ergens moeten wonen. Ook geen integratiebeleid, want er wordt nog altijd vanuit gegaan dat het gaat om mensen die hier een korte periode werken en daarna weer teruggaan." Wilems noemt dat zelf 'de mythe van de terugkeer'.

Beluister (en bekijk) het hele gesprek met Felix Meurders.


Op zaterdag 10 november 2012 bezocht Wim Willems samen met mede-auteur Malgorzata Bos-Karczewska de studio van het NOS-programma  Met het oog op morgen. Zij werden geïnterviewd door Cees Grimbergen.


Op zondag 18 november 2012 waren Hanneke Verbeek en Wim Willems te gast bij het Radio 1 programma OVT, waar Michal Citroen en Jos Palm hen interviewden.

Beluister het gesprek.


Kranten

In NRC Handelsblad en in NRC Next verscheen op vrijdag 9 november 2012 naar aanleiding van het uitkomen van het boek Honderd jaar heimwee een interview met Wim Willems.

In het Leidsch Dagblad van woensdag 14 november 2012 was er tevens aandacht voor het boek. Naar aanleiding van een interview met beide hoofdredacteuren schreef de krant een artikel over de vestiging van hedendaagse Poolse arbeidsmigranten.

In het Stadsblad van Utrecht (editie Noord/Zuid) verscheen op woensdag 21 november 2012 een interview met Ludka Lyskawa, de dochter van Franciszek Lyskawa, een Poolse bevrijder van Breda. Haar vader staat centraal in het hoofdstuk over de Poolse militairen in Breda na de Tweede Wereldoorlog en het stadsblad interviewde haar over zijn levensverhaal.

De Volkskrant besteede op donderdag 22 november aandacht aan het boek, door middel van een interview met mede-auteur Malgorzata Bos-Karczewska.

Op 26 november 2012 schreef ook Trouw een stuk over Honderd jaar heimwee. Bij het artikel zijn drie prachtige foto's uit het boek te zien.

Artikel Trouw (26 november 2012)

 
Laatst Gewijzigd: 27-03-2013